Transu on haukkumasana


Transu tai transsu on valtaväestön mielestä usein neutraali sana, eivätkä he ymmärrä mikä siinä on loukkaavaa. Transsukupuolisille se on kuitenkin yleensä pilkkanimitys.

Se on sana, jota meille on huudeltu samalla, kun olemme saaneet kohdata henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Se on sana, jota meille on huudeltu, kun meille on naurettu, meitä on pilkattu ja vähätelty. Transuttelu edustaa monille kaikkea sitä kaltoinkohtelua, jota he ovat transsukupuolisuutensa vuoksi joutuneet kohtaamaan. Itse en ole eläessäni kuullut sanaa transu käytettävän neutraalissa merkityksessä, ilman halveksuvaa ivaa.

Sanaa transu käyttävät ihmiset eivät usein itsekään tiedä tarkoittavatko he transsukupuolista, transvestiittia vaiko jopa drag-artistia, eivätkä he usein ymmärrä myöskään näiden ihmisryhmien eroja. Sukupuolivähemmistöt ja kaikki sitä muistuttavat ovat heille vain "jotain vitun transuja".

Transsukupuolisen puhutteleminen transuna antaa ihmisestä samanlaisen vaikutelman kuin jos hän pamahtaisi paikalle ja alkaisi puhua nekruista tai hinureista. Kuvastaa transsukupuolisten asemaa yhteiskunnassa, että lähes kaikki pitävät nekruista puhuvaa ihmistä ylemmyydentuntoisena ja jopa idioottina, mutta transuttelua pidetään ihan kohteliaana. 

Aina transuttelusta eivät jaksa huomauttaa nekään, jotka siitä eivät pidä, koska he eivät jaksa vääntää tai koska ihminen ei selkeästi tee sitä pahalla tarkoituksella vaan vahingossa. Silloin jotkut katsovat asiaa läpi sormien. On eri asia transutella tietämättömyyttään kuin tahallaan.

Kun transuttelusta huomauttaa, saa ihmisiltä yleensä monenlaisia selityksiä sen suhteen, miksi juuri heillä tulee olla oikeus käyttää sanaa, vaikka yksittäinen transsukupuolinen, tai transsukupuolisten yhteisön enemmistö toivoo, että niin ei tehtäisi. Alla yleisimpiä koottuja selityksiä ja ratakiskosta väännettynä miksi ne eivät ole hyviä.



"Mutta mulla on transsukupuolinen kaveri, joka antaa sanoo itseään transuks." 

Voit puhua kaveristasi transuna, mutta muiden kohdalla se ei muuta asiaa miksikään. Kukaan ei voi antaa toisen puolesta lupaa puhutella häntä jonain. Suurin osa transsukupuolisten yhteisöstä on sitä mieltä, että kyseessä on haukkumasana, jota ei tarvitse käyttää heidän kuultensa kenestäkään. Enemmistön mielipide määrää sen, että sana on yleisesti ottaen epäkohtelias.

Transsukupuolinen yksilö, joka antaa puhutella itseään transuna edes huomauttamatta muille, että näin ei sitten todellakaan kannata tehdä muille on hieman sama asia kuin nainen, joka antaa puhutella itseään horona, mutta jättää selittämättä naisia ikinä tapaamattomalle ihmiselle, että ei muuten sitten todellakaan kannata tehdä samaa muille naisille.



"Mutta transvestiitit ja drag queenitki sanoo itteään transuiks."

Transvestiitit ja drag queenit voivat puhutella itseään miten haluavat, mutta eivät puuttua siihen miten transsukupuolisia puhutellaan. 

Transvestiitit ovat ovat transsukupuolisista aivan erillinen ihmisryhmä, jolla on omat tapansa. Kaikki heistäkään eivät pidä siitä, että heitä transutellaan. Se, että transvestiitit voisivat päättää mikä transsukupuolisista on kohteliasta on sama asia kuin se, että transvestiittimies päättäisi mikä naisista on kohteliasta, koska heitä molempia yhdistää vaikkapa mekkoon pukeutuminen.

Drag queenit ovat myös eri asia. Se, että cissukupuoliset dragin harrastajat puuttuvat transsukupuolisten asioihin on sama kuin se, että minä vetäisin showtarkoituksessa pyörätuolin alleni, alkaisin puhua oikeasti sitä tarvitsevien puolesta mitä sylki suuhun tuo ja kuvittelisin olevani osa liikuntarajoitteisten yhteisöä tämän vuoksi. 



"Mutta mä en käytä sitä loukkaavas merkitykses niin mä saan sanoo niin." 

Sillä ei ole merkitystä miten sinä sanaa käytät. Vai saako sinua kutsua loukkaavimmalla nimityksellä, jonka tiedät, jos ei käytä sitä loukkaavassa merkityksessä? Siinä tapauksessa ei varmaan haittaa, jos käytän sanaa horo sanan nainen synonyymina, kun minusta se on ihan kohteliasta. Jos joku kieltää kutsumasta itseään transuksi ja sinä jatkat siitä huolimatta, sinä haukut häntä. Piste.



"Mutta ei se mun mielestä oo epäkohtelias."

Jos sinä et ole osa ihmisryhmää, johon sanalla viitataan, sinulla ei ole sananvaltaa siihen onko kyseinen sana meistä loukkaava vai ei. Sinun osasi on kuunnella, kun sinulle kerrotaan miten asia niiden ihmisten näkökulmasta on, joita se koskettaa. Tämä on sama asia kuin se, että mies ei voi sanella onko sana huora naisten mielestä loukkaava vai ei.

Yhtenäiskulttuurissa kasvaneiden valkoisten cissukupuolisten heteroiden on usein hyvin vaikea ymmärtää, että he eivät voi päättää kaikista asioista, koska he ovat aina olleet kaiken keskipiste yhteiskunnassa. Vähemmistöistä puhuttaessa on aika sisäistää, ettei heidän näkemyksillään ole kaikissa asioissa mitään väliä, koska he ovat ulkopuolisia.



"Mä haluun käyttää sitä, että se lakkais olemasta teille haukkumasana ja muuttuis positiiviseksi. Vähän niin ku queer."

Jos sinä et ole osa yhteisöä, sinä et päätä siitä haluaako yhteisö käyttää sanaa ja tehdä siitä positiivisen ilmaisun vai ei. Tällaista halua ei ole suuremmin näkyvissä. Useimmat transsukupuoliset käyttävät itsestään ja toisistaan puhuessaan tarvittaessa sanaa trans, joka taipuu transeus ja ovat tyytyväisiä siihen.

Sitä paitsi ilmiö, jossa sanasta tulee jälleen positiivinen ei ole niin yksinkertainen. Se ei tapahtu vain päättämällä vaan siihen tarvitaan yleensä myös yhteiskunnallisten seikkojen muuttumista.



Transuttelulle ei ole olemassa muuta hyvää perustelua kuin sen käyttö jossain historiallisessa kontekstissa tai tietämättömyys. Sen jälkeen, kun asiasta on huomautettu, ainoa syy jatkaa sitä on ylemmyydentunto sitä ihmisryhmää kohtaan, jonka yleinen toivomus on olla tulematta puhutelluksi niin.




Tämä kirjoitus on yksi blogini luetuimmista. On mukavaa, että sitä on luettu. On kuitenkin niin, että kyseisestä sanasta väitteleminen ei ole kovin tärkeä aihe transsukupuolisuuden ymmärtämisen kannalta. Lukemalla minkä tahansa alla olevista kirjoituksista saat taatusti enemmän ajateltavaa:
















Tunnisteet

Näytä enemmän